Παγκοσμιο Βαρομετρο της Διαφθορας 2013

Άντρο της διαφθοράς για την πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά και στη συνείδηση του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς κοινωνίας είναι τα πολιτικά κόμματα, όπως αναδεικνύεται μέσα από το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2013 που διενήργησε η Transparency International.

Για τους Έλληνες ο πιο διεφθαρμένος θεσμός είναι τα πολιτικά κόμματα τα οποία συγκεντρώνουν βαθμό 4,6 με μέγιστο το 5 που ισοδυναμεί με “πάρα πολύ διεφθαρμένος”. Ακολουθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με 4,4, το Κοινοβούλιο με 4,3 και οι υπηρεσίες Υγείας με 4,1. 

Σε δωροδοκία προς υπηρεσίες Υγείας παραδέχεται ότι προχώρησε τον τελευταίο χρόνο σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες ενώ πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι η διαφθορά στη χώρα μας έχει επιδεινωθεί την τελευταία διετία.

Η Διεθνής Διαφάνεια (ΔΔ) είναι η παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση που πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς (GCB) είναι μια παγκόσμια έρευνα κοινής γνώμης της ΔΔ. Για το GCB2013 πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 114.000 άτομα σε 107 χώρες.

Η έρευνα στην Ελλάδα εκπονήθηκε από την εταιρεία ALTERNATIVE RESEARCH SOLUTIONS, το διάστημα Σεπτεμβρίου 2012 – Φεβρουαρίου 2013, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε ένα τυχαίο δείγμα περίπου 1.000 ατόμων, από τις αστικές και αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Το δείγμα αντιπροσωπεύει πληθυσμό των 6.576.383 Ελλήνων, άνω των 18 ετών.

transparencyΗ κοινή γνώμη για τη διαφθορά είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι προσφέρει βαθιά γνώση για τον τρόπο επίδρασης της διαφθοράς στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η Διεθνής Διαφάνεια (ΔΔ) υπογραμμίζει την εξέχουσα σημασία της παρουσίασης των απόψεων της κοινής γνώμης για τη διαφθορά, διότι οι πολίτες είναι αυτοί που υποφέρουν έμμεσα ή άμεσα από τη μάστιγα αυτή. Παράλληλα, η ΔΔ ενθαρρύνει τους πολίτες να ενεργοποιηθούν έναντι της διαφθοράς και υπερ της ορθής διακυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς επιπρόσθετα διερευνά την προθυμία των πολιτών να δραστηριοποιηθούν προς την πάταξή της.

Το βασικότερο μήνυμα που δίνει το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2013, προέρχεται από τη στάση των Ελλήνων πολιτών έναντι του φαινομένου. Μπορεί τα επίπεδα της διαφθοράς κατά την αντίληψη του κοινού να παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια, μπορεί να επικρατεί ευρύτερη αντίληψη στη κοινή γνώμη ότι η διαφθορά είναι ουσιαστικό πρόβλημα στο δημόσιο τομέα, μπορεί να έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών σε καίριους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως τα Πολιτικά Κόμματα και τα ΜΜΕ, εντούτοις η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει έτοιμη να αναλάβει δράση.

Το 84% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα είναι διατεθειμένο να σηκώσει ανάστημα στη διαφθορά. Η Πολιτεία οφείλει να τους σεβαστεί και να τους διευκολύνει, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας ένα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των ατόμων που αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers). Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς πρόσφατα δημοσίευσε τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπει ένα τέτοιο πλαίσιο καθώς και τις καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (5).

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τεθεί ανάχωμα στη διείσδυση της διαφθοράς στους καίριους δημοκρατικούς θεσμούς, με πρωτοπόρα τα Πολιτικά Κόμματα. Η αλλαγή του τρόπου δημοσίευσης και αποτύπωσης των πόθεν έσχες των πολιτικών, η αναβάθμιση της Επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, η θέσπιση νόμου λειτουργίας των κομμάτων αποτελούν ορισμένες απτές αλλά ουσιαστικές λύσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πολιτικό χρήμα (6).

5 Η Έκθεση «Εναλλακτική στη σιωπή: η προστασία των whistleblowers στην Ελλάδα» είναι διαθέσιμη:
http://www.transparency.gr/Uploads/File/TI-G_WB-REPORT_2013.pdf

6 Όλες οι προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος είναι διαθέσιμες: http://www.transparency.gr/Uploads/flipbook/TI_flipbook_support_files/book_normalscreen.html#/1

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δωροδόκησαν δημόσιες υπηρεσίες και λειτουργούς τον τελευταίο χρόνο παραμένει σταθερό και ανέρχεται σε 27%.

Το Βαρόμετρο επίσης κατέδειξε την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου σε θεσμούς που έχουν αναλάβει την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της Έκθεσης αποκαλύπτουν ότι:

– Σε 36 χώρες η Αστυνομία εκλαμβάνεται ως ο πιο διεφθαρμένος οργανισμός -όπου σχεδόν στο 53% των ατόμων ζητήθηκε να καταβάλλουν φακελάκι στην αστυνομία.

-Σε 20 χώρες ο Δικαστικός κλάδος θεωρείται ο πιο διεφθαρμένος -όπου το 30%, κατά μέσο όρο των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με αυτόν δήλωσαν ότι τους ζητήθηκε φακελάκι.

– Σε 51 χώρες παγκοσμίως, τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός.

– Το 55% των όσων ρωτήθηκαν παγκοσμίως, πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις υποκινούνται από ειδικά συμφέροντα.

Σε όλο τον κόσμο, η αντίληψη των πολιτών σχετικά με τις προσπάθειες των ηγετών να πατάξουν τη διαφθορά έχει χειροτερέψει από το 2008 που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Το 2008 το 31% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι θεωρεί αποτελεσματικό το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 2013 το Βαρόμετρο καταγράφει πτώση στο 22%.

“Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ανταποκριθούν σε αυτή την κραυγή των πολιτών για πάταξη της διαφθοράς, με συγκεκριμένο πλάνο και δράσεις που θα εδραιώνουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία”, υπογραμμίζει η Πρόεδρος της ΤΙ Huguette Labelle, σημειώνοντας ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι “μια σημαντική μερίδα πολιτών πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να κάμψουν τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας” παρά τα υψηλά επίπεδα δωροδοκίας.

Πηγή: enet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s