«Θελουμε Ευημερια» – συμφωνησαν η Μερκελ με τον Ομπαμα

«Θέλουμε ευημερία, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μόνο ένα μέρος αυτής της πολιτικής», δήλωσε και ανέφερε με έμφαση ότι, η Γερμανία δεν βλέπει το μέλλον της χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαστε όλοι μαζί», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε με την Άγγελα Μέρκελ στην Καγκελαρία, αναφερόμενος στη σεναριολογία που θέλει την Ουάσιγκτον να στρέφει πλέον περισσότερο το ενδιαφέρον της προς την Ασία, δήλωσε ότι,

«Η συνεργασία με την Ευρώπη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την ειρήνη και την ασφάλεια»

«Όταν βλέπουμε ότι αυξάνεται π.χ. η ανεργία των νέων, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την πολιτική μας ώστε να μην χαθεί μια γενιά», τόνισε χαρακτηριστικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Μέρκελ ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε για την συμπαράσταση της Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε ακόμη την ανάγκη να μην χαθεί ο βασικός σκοπός, δηλαδή, «το πώς θα γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων», στην προσπάθεια να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα, αν και παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος επιθυμεί δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα, ενώ διαβεβαίωσε τους Γερμανούς, ότι το σύστημα PRISM παρακολουθεί αυστηρά υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα και μόνο υπό δικαστικό έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί εάν δεν ευημερεί το σύνολο της Ευρώπης, στην οποία, όπως είπε «θέλουμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας», αλλά τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στο νέο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

«Θέλουμε ευημερία, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μόνο ένα μέρος αυτής της πολιτικής», δήλωσε και ανέφερε με έμφαση ότι, η Γερμανία δεν βλέπει το μέλλον της χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαστε όλοι μαζί», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Αναφερόμενη στο σύστημα PRISM, το οποίο είχε απασχολήσει έντονα τον γερμανικό Τύπο το τελευταίο διάστημα, η Μέρκελ τόνισε ότι, το Βερολίνο εκτιμά την συνεργασία στα θέματα ασφάλειας και αναγνωρίζει την ανάγκη για συγκέντρωση πληροφοριών, διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία με τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και αναφέρθηκε στην συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία και συνεννόηση με τις ΗΠΑ. «Σήμερα έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την αδυναμία του ως τώρα να κλείσει την βάση του Γουαντάναμο, ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι το ζήτημα αποδείχθηκε πιο δύσκολο από ό,τι ήλπιζε, καθώς, όπως τόνισε, αντιστέκεται ακόμη σθεναρά το Κογκρέσο. Δεσμεύθηκε ωστόσο να διπλασιάσει τις προσπάθειές του και τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει μια νέα ψυχολογία.

«Με το κλείσιμο του Γουαντάναμο θα αρχίσουμε να βγαίνουμε από αυτή την πολεμική ψυχολογία», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει αργότερα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, αναφέρθηκε στο χρέος που έχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία να εξασφαλίσουν ότι θα πέσουν τα Τείχη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πηγή: nooz.gr

«Θέλουμε ευημερία» συμφώνησαν Μέρκελ- Ομπάμα

Ομπάμα: Είμαστε πολίτες όλου του κόσμου

Ρωσία: Δεν λαμβάνουμε σοβαρά τις προτάσεις Ομπάμα για αφοπλισμό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s