Κλιματική αλλαγή και ενεργειακός Μεσαίωνας

«Είναι ολοφάνερο ότι τη φλυαρία τους περί θεού δεν τη χαρακτηρίζει ούτε η ευσέβεια ούτε η αγνότητα. Σκοπός τους είναι να προκαλέσουν δέος στους αφελείς με ψεύτικες φοβέρες, για τιμωρίες που περιμένουν τους αμαρτωλούς. 
Κι έτσι δε διαφέρουν σε τίποτα από τους Βάκχειους, που δεν κουράζονται να μιλάνε από την πρώτη στιγμή για φαντάσματα και για άλλα τρομαχτικά πράγματα. 
Δεν είναι παράδοξα ούτε για πρώτη φορά ακούγονται τα περί κατακλυσμών και καταστροφικών πυρκαγιών πήρε τ’ αφτί τους στις σχετικές δοξασίες Ελλήνων και βαρβάρων, ότι δηλαδή όταν κλείνει ο κύκλος του χρόνου, και λόγω των επανόδων και συνόδων ορισμένων άστρων σημειώνονται κατακλυσμοί και πυρκαγιές· και ότι μετά τον τελευταίο κατακλυσμό της εποχής του Δευκαλίωνα κλείνει τώρα πάλι ο κύκλος και απαιτεί, σύμφωνα με αλληλοδιαδοχή των πάντων, εκτεταμένες πυρκαγιές.
Αυτά ακούσανε, και νομίζουν τώρα πως ο θεός θα κατέβει στη γη κουβαλώντας μαζί του το πυρ, θαρρείς κι είναι κανένας ανακριτής

Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν το 178μχ, δηλαδή σχεδόν είκοσι αιώνες πριν από το σήμερα, πάνω στην φάση της αλλαγής Εποχής, που έχει να κάνει όπως γνωρίζουμε σήμερα, με το φαινόμενο μετάπτωσης των ισημεριών. Μια περιοδική αλλαγή δηλαδή που συμβαίνει φυσιολογικά κι επί του παρόντος, λόγω μετατόπισης της κατεύθυνσης του κεκλιμένου άξονα περιστροφής της Γης, οπότε είναι φυσικό επόμενο εξαιτίας της μετάπτωσης αυτής του άξονα να αλλάζει και το κλίμα και να σημειώνονται τέτοιου μεγέθους κατακλυσμοί και τυφώνες και πυρκαγιές και αλλαγή των επιπέδων της στάθμης της θάλασσας και ένα σωρό άλλα παρόμοια φαινόμενα επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής που παρατηρούμε κι εμείς σήμερα γύρω μας όπως και τότε, πίσω στην προηγούμενη Εποχή, που ο Κέλσος ανέφερε τα παραπάνω λόγια στο έργο του Αληθής Λόγος κατά Χριστιανών.

« Precession effect factual affects the direction in the sky to which the North Pole points, and where the Celestial Equator is found. Is caused by the gravitational attraction of the Sun (and the Moon) tugging on the Earth’s equatorial bulge – trying to «level» it from its 23.4393° tilt, but never winning. Due to the laws of motion (and something called «angular momentum») the axis keeps its tilt, but the tugging force causes the axis to wobble around in a circle rather than «straightening» up.

One revolution around this point takes a period of approximately 25,770 years (Beatty et al. 1990) commonly quoted as the «26,000 year precession of the equinoxes». The moving N. Celestial Pole also determines which star is nearest the northern axis line of the Earth on the Celestial Sphere and which one is therefore the «North Star».

Since Precession affects the direction of the tilt of Earth’s axis, it will eventually reverse the angle so that when we reach the point in our orbit where we used to have Winter (Earth’s axis pointing the Northern Hemisphere away from the Sun) we will then have Summer (Earth’s axis pointing the Northern Hemisphere towards the Sun). So, if you can wait about 12,000 years, all those beautiful Winter constellations (like Orion) will finally be visible on hot summer nights. [ δες Precession]

ra_dec_earth_precession_calgary.rasc.ca

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την εικόνα και περιγράφεται αναλυτικά στο παραπάνω άρθρο , εφόσον το φαινόμενο της μετάπτωσης των ισημεριών επηρρεάζει τελικώς τον προσανατολισμό της κατεύθυνσης που δείχνει ο κεκλιμένος άξονας περιστροφής της Γης, θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε ορισμένο χρονικό διάστημα στην αντιστροφή της γωνίας που ορίζει την κατεύθυνση του άξονα αυτού στο χώρο (και σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που μετά από 12.000 έτη, όσο δηλαδή διαρκεί μια ημιπερίοδος περιστροφής του άξονα της Γης -ο πλήρης κύκλος ονομάζεται Μέγας Ενιαυτός), κι έτσι ώστε όταν θα βρισκόμαστε πλέον τότε στο σημείο της τροχιάς μας όπου σήμερα επικρατεί πχ ο χειμώνας, στο απώτερο αυτό μέλλον θα επικρατεί καλοκαίρι, ακριβώς αντίστροφα δηλαδή. Οπότε, αν μπορείς να περιμένεις περίπου 12.000 χρόνια, όλοι αυτοί οι υπέροχα όμορφοι και φαντασμαγορικοί χειμερινοί αστερισμοί (όπως ο Ωρίων, που τους παρατηρούμε στο νυχτερινό ουρανό το χειμώνα), θα είναι τελικά ορατοί στις τότε ζεστές καλοκαιρινές νύχτες!

Εκείνο που τελικώς χρειάζεται να αντιληφθούμε δηλαδή απλά είναι ότι η αλλαγή της κλίσης του άξονα της Γης λόγω του φαινομένου της μετάπτωσης των ισημεριών, συνεπάγεται ότι εβρισκόμενη η Γη στο ακριβώς αντιδιαμετρικό σημείο της κλίσης του άξονά της από αυτό που βρίσκεται σήμερα, οι κλιματικές εποχές του έτους αντιστέφονται πλήρως! Αυτό που σήμερα εκλαμβάνουμε εμείς και βιώνουμε για παράδειγμα ως κλίμα του χειμώνα, στο μέλλον, ευρισκόμενος ο άξονας της Γης στο ακριβώς αντιδιαμετρικό σημείο από το τωρινό θα επικρατεί καλοκαίρι, κι αντιστρόφως! Πως λοιπόν θα επέλθουν όλες αυτές οι αλλαγές και οι μεταστροφές των αντίστοιχων εποχών του έτους αν όχι σταδιακά, μέσω της αλλαγής του κλίματος, με περιόδους όπου τα κλιματικά φαινόμενα εντείνονται περνώντας διαχρονικά από τη μια φάση τους στην άλλη;

Dr.rer.nat. Ηλία Δ. Μαριολάκος, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας
Dr.rer.nat. Ηλία Δ. Μαριολάκος, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας

Για να μπορέσει να γίνει επίσης κατανοητό το μέγεθος της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται η Γη και που σε συνδυασμό με την γωνία περιστροφής του άξονά της όσο και την απόσταση της τροχιάς περιστροφής της, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που επιδρούν καταλυτικά επηρρεάζοντας περιοδικά την κλιματική αλλαγή, όσο και να γίνει αντιληπτό ότι η κλιματική αυτή αλλαγή δεν ελέγχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι σκόπιμο να συνειδητοποίησουμε το μέγεθος της Γης σε σχέση με τον Ήλιο.

Για το σκοπό αυτό μπορούμε να συγκρίνουμε τη Γη με την Αφροδίτη που έχουν περίπου ίδιο μέγεθος, παρατηρώντας την οπτικά καθώς αυτή διελαύνει εμπρός από τον Ήλιο. Η εικόνα μιλά από μόνη της. Όσο είναι η κουκίδα αυτή της Αφροδίτης εμπρός στον Ήλιο άλλο τόσο είναι και το μέγεθος της Γης σε σχέση με τον Ήλιο. Λίγο μόλις να αλλάξουν τα τροχιακά δεδομένα, η γωνία κλίσης και η περιοδικότητα των εκλάμψεων του Ήλιου, το κλίμα της Γης μπορεί εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη από παράδεισο να μετατραπεί σε κόλαση. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε ευτυχείς που διαπιστώνουμε άνοδο της θερμοκρασίας εφόσον το σύνηθες κλίμα της Γης είναι γνωστό ότι είναι οι παγετώδεις περίοδοι λόγω συνδυασμού των ανωτέρω παραμέτρων που το επηρρεάζουν και το διαμορφώνουν καθοριστικά επιτρέποντας ή όχι στη ζωή να ανθίσει και να ευημερήσει.

venus-transit-2012

Άρα τελικώς όλα αυτά δεν μας λένε τίποτε το λιγότερο από ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα φυσικό και όχι ένα ανθρωπογενούς προέλευσης φαινόμενο. Μάλιστα για να φτάσει να αναστραφεί το κλίμα και να επικρατήσει στο ίδιο τροχιακό σημείο αντί το ένα κλίμα του έτους το άλλο λόγω του φαινομένου της μετάπτωσης των ισημεριών, μοιραία και αναπόφευκτα θα έχουμε ως συνέπεια την διαχρονική μεταστροφή του κλίματος των εποχών του έτους και άρα την κλιματική αλλαγή αυτή που τώρα την θεωρούμε ως «ανθρώπινη κατάρα» ενοχοποιώντας την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα . Και είναι λογικό και επόμενο ότι θα παρατηρούμε κατά περιόδους κλιματικά φαινόμενα σαν και αυτά που βιώνουμε στο παρόν, δηλαδή έντονων καιρικών συνθηκών, πολλάκις καταστροφικών, ενίοτε και κατακλυσμικών, για να επέλθει σιγά σιγά σταδιακά αυτή η υποχρεωτική τεράστια κλιματική αναστροφή από το ένα αντιδιαμετρικό ετήσιο κλίμα στο άλλο που συμβαίνει περιοδικά, εάν δεν συμβεί ενδιάμεσα και δεν επέλθει κάποιο κατακλυσμιαίο γεγονός!

Πώς αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε να επέλθει άραγε η αλλαγή του κλίματος, αν όχι μέσω αυτών των φυσικών διαδικασιών; Που σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της τρομοκρατίας μας για ακόμη μια φορά, δυστυχώς διαπιστώνοντας την κινδυνολογία που συγκαλύπτει τις φοροεισπρακτικές μεθοδεύσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Μια μεθόδευση που στοχοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα -το μόριο των φυσικών καύσεων της οργανικής ζωής ολόκληρης-, ενοχοποιώντας παράλληλα τον άνθρωπο και τον σύγχρονο βίο με τη βοήθεια της «επίσημης» επιστημονικής προπαγάνδας, που ακατάπαυστα μας βομβαρδίζει, ειδικά τα τελευταία χρόνια με εικόνες καταστροφής όσο και διάφορα «εκπαιδευτικά» δήθεν φιλμ που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά τα «κακά» της κλιματικής αλλαγής που παρατηρούμε, προέρχονται υποτίθεται από την ανθρωπογενή δραστηριότητα και κάθετι που σχετίζεται με αυτήν. Τόσο σε ενεργειακό επίπεδο, όσο ακόμη και από την εκπομπή αερίων που την επιδεινώνουν και προέρχονται από τα κόπρανα υποτίθεται των αγελάδων που εκτρέφουμε για την διατροφή μας, όπως διάφορες μελέτες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά ακόμη και για αυτό το θέμα θέλουν να μας πείσουν

Τα ίδια όμως ακριβώς είδαμε ότι γινόντουσαν σε επίπεδο μεθοδεύσεων και τακτικών ελέγχου της μάζας και πάλι τότε πίσω στο χρόνο, όπως ευτυχώς ο Κέλσος μας το διασώζει αυτό, ενοχοποιώντας και πάλι τους ανθρώπους, τους εξαθλιωμένους στην πλειψηφία τους τότε μετανάστες λόγω του ρωμαϊκού επεκτατισμού και των πολεμικών συρράξεων, που συνέρρεαν στις πρωτεύουσες, αμόρφωτοι και δεισιδαίμονες λόγω της ημιμάθειας τους και των μεθοδεύσεων, όπως ακριβώς δηλαδή γίνεται λόγω οικονομικού επεκτακτισμού και σήμερα. Βέβαια με την επιπλέον διαφορά ότι τα καυτά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους της τότε εποχής και μπορούσαν οι ίδιοι να πέσουν θύματα χειραγώγησης, πέρα από την πείνα τους και την ανέχεια την ίδια στιγμή που η Ρώμη έλαμπε στο χρυσάφι, δεν ήταν η οικονομία ούτε και η πλανητική ευαισθησία τους που μας νοιάζει και επιδεικνύουμε εμείς σήμερα, αλλά η ανισότητα και η θρησκεία, που η ρητορεία του χριστιανισμού και τα φθηνά «δάνεια αγάπης» που στόχευαν στην πολιτική ομογενοποίηση του πλυθησμού αυτού και που τα πρόσφερε απλώχερα στους φτωχούς και τους άπορους το εξτρεμιστικό αυτό θρησκευτικό κίνημα, δυστυχώς μετράπηκαν αργότερα στις τοξικές φούσκες της Ιεράς εξέτασης, του μαύρου Μεσαίωνα και του αναποδογυρίσματος του κλασικού κόσμου της αρχαιότητας, που κατά σύμπτωση, τύχαινε να είναι και πάλι ο ελληνικός πολιτσμός αυτός που υπέστη την βάρβαρη «αποανάπτυξη» εκείνην. Όπως ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει και σήμερα, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι αυτό που βάλλεται είναι τα ιδεώδη της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού του ελληνικού πολιτισμού που η παγκόσμια κοινότητα τα έχει όλα οικειοποιηθεί ως αξίες της και αρχές της, παρόλη την ψευδή ρητορική που αναπτύσσεται γύρω από αυτά ανέκαθεν. 

Επειδή πλέον στις μέρες μας λοιπόν τα ζητήματα αυτά που μας καίνε είναι διαφορετικά, την ψευδή ρητορεία πλέον της τρομοκρατίας και της κινδυνολογίας προκειμένου να μας ενοχοποιήσουν για να μπορούν να μας ελέγχουν, έχει αναλάβει να την στοιχειοθετήσει η «στρατευμένη» επιστήμη με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή. Το φαινόμενο αυτό που επέρχεται δηλαδή φυσιολογικά, ενοχοποιώντας και πάλι τον άνθρωπο, κατευθύνοντας έτσι σε μια άνευ προηγουμένου αποανάπτυξη την οικονομία με τη δικαιολογία της μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα – που είναι το μόριο της ζωής και των οργανικών καύσεων-, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των υποανεπτυγμένων χωρών και αυξάνοντας γενικά το κόστος επιβίωσης και πρόσβασης στην ενέργεια, με παράλληλη επίταση της λιτότητας και βάθεμα της ύφεσης, σε σημείο παραλογισμού που οδηγεί στην απελπισία και την ανέχεια του βίου.

Τώρα, επί του παρόντος, έχουμε Μνημόνια κι επιβολή φόρων μέσα από νέα «μέτρα» και «πράσινες» πολιτικές, ενώ τότε είχαν τα αυτοκρατορικά έδικτα που επέβαλλαν το γκρέμισμα και την καταστροφή του ελληνικού πολιτισμού κατακαίγοντας παράλληλα τη συσσωρευμένη γνώση, στερώντας τις επόμενες γενιές από την πρόσβαση στην κλασική παιδεία. Ανεξίτηλο μένει στη μνήμη το τρομερό έδικτο  Ες Έδαφον Φέρειν!

Κατά πόσο δεν οδηγούμαστε τελικώς κι εμείς με τη σειρά μας αντίστοιχα σε έναν σύγχρονο «ενεργειακό» Μεσαίωνα σήμερα; Κατά πόσο διαφέρουμε τελικά από εκείνους τους εξαθλιωμένους ανθρώπους της τότε εποχής που πίστεψαν οι δυστυχείς ότι τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που παρατηρούσαν τότε να συμβαίνουν ήταν η οργή του Θεού που υποτίθεται τους την έριχνε στα κεφάλια τους για να τους εκδικηθεί δήθεν; Κατά πόσο διαφέρουμε εμείς σήμερα από όλους αυτούς τους απλούς ανθρώπους που τους θεωρούμε το λιγότερο θρησκόληπτους σε σχέση με εμάς σήμερα, που έχουμε την τεχνολογία και άρα την πρόσβαση στη γνώση και έτσι θεωρητικά στην αλήθεια στα χέρια μας μέσα, όταν όπως ακριβώς και τότε έτσι και σήμερα, η πλειοψηφία δεν έχει ιδέα καν για το τι είναι το φαινόμενο της μετάπτωσης των ισημεριών, με συνέπεια μην καταλαβαίνοντάς το να έχουμε αποδεχθεί εκ νέου την ενοχοποίησή μας για την κλιματική αλλαγή που επέρχεται λόγω του φαινομένου αυτού επιφέροντας ακραία καιρικά φαινόμενα; Κατά πόσο δεν οδηγούμαστε σε ένα σύγχρονο «ενεργειακό» Μεσαίωνα όταν έχοντας πειστεί από την ρητορία της «επίσημης» και στρατευμένης σύγχρονης επιστημονικής προπαγάνδας, προβαίνουμε σε αυτοκαταστροφικές μας επιλογές, «πράσινους» φόρους και νέα μέτρα και μίγματα πολιτικών αντίστοιχα τέτοια που οδηγούν στοχευμένα την ανθρωπότητα στην εξαθλίωση αυξάνοντας το κόστος πρόσβασης στην ενέργεια προκειμένου έτσι να επιτευχθεί μια αυθαίρετη αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσίων;

Ας μην ξεχνούμε στο σημείο αυτό, ότι όταν ειπώθηκαν από τον Κέλσο τα παραπάνω λόγια, το 178 μχ προσπαθώντας να επιμορφώσει τον πληθυσμό τότε για να μην πιστέψει και υποκύψει στις παράλογες πεποιθήσεις του δόγματος του χριστιανισμού και την πλύση εγκεφάλου της εποχής, δεν υφίστατο τότε στη σκέψη του ούτε καν η υποψία ότι θα μπορούσε ποτέ στο μέλλον να φτάσει να αναποδογυριστεί εξαιτίας αυτών των πεποιθήσεων ο κλασικός κόσμος της αρχαιότητας, ο εδραιωμένος και θεμελιωμένος γερά σε ορθές αξίες και κρυστάλλινα γνωστικά κριτήρια, και δεν θα μπορούσε ποτέ να πιστέψει ότι θα οδηγούνταν η ανθρωπότητα στο Μεσαίωνα περίπου 200 χρόνια μετά.

Αν επιπλέον εμείς λάβουμε υπ’ όψιν μας σήμερα τη γνώση από τα πορίσματα των βιοκοινωνικοπολιτιστικών επιστημών ότι επαρκούν μονάχα 3 με 4 μόνο γενιές, δηλαδή 100 περίπου χρόνια, ώστε να γίνει εφικτό να αφομοιωθούν έντονες πολιτισμικές αλλαγές από την κοινωνία και συνδυάσουμε το γεγονός αυτό με την έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2011 από την Τράπεζα της Ελλάδος και θέμα «Οι Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα«, με ορίζοντα 100 ετών μπροστά μας (!), θα μπορέσουμε τότε να αντιληφθούμε το «πάρτυ έκπληξη» που μας ετοιμάζουν. 

D

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, στο τέλος της εισαγωγής της έκθεσης αυτής στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των προβλέψεων, και των τρομοκρατικών σεναρίων τους διαβάζουμε: 

«Όσον αφορά στις εκτιμήσεις των οικονομικών επιπτώσεων, εκπονήθηκαν εξειδικευμένες μελέτες για τρία σενάρια: Το δυσμενέστερο σενάριο από πλευράς έντασης της ανθρωπογενούς κλιματικής μεταβολής αντιστοιχεί σε ανυπαρξία κάθε δράσης για μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών των αερίων που το προκαλούν και χαρακτηρίστηκε στην Έκθεση ως Σενάριο Μη ∆ράσης. Στην περίπτωση του σεναρίου αυτού υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδος θα μειωθεί, σε ετήσια βάση, κατά 2% το 2050 και κατά 6% το 2100. Το συνολικό σωρευτικό κόστος του Σεναρίου Μη ∆ράσης για την ελληνική οικονομία, για το χρονικό διάστημα έως το 2100, εκφρασμένο ως μείωση του ΑΕΠ του έτους βάσης, ανέρχεται στα €701 δισεκ. (σε σταθερές τιμές του 2008). Το επόμενο σενάριο στην παρούσα Έκθεση καθορίστηκε ως Σενάριο Μετριασμού, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μειώνει συνεχώς και δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο αντίστοιχης παγκόσμιας προσπάθειας, με αποτέλεσμα η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 2 oC. Το συνολικό σωρευτικό κόστος του Σεναρίου Μετριασμού, για το χρονικό διάστημα έως το 2100, εκφρασμένο ως απώλεια ΑΕΠ, προκύπτει ίσο με €436 δισεκ. (σταθερές τιμές του 2008). ∆ηλαδή, το συνολικό κόστος στην περίπτωση του Σεναρίου Μετριασμού είναι κατά €265 δισεκ. μικρότερο από αυτό του Σεναρίου Μη ∆ρά- σης και επομένως η πολιτική μετριασμού μειώνει κατά 40% το κόστος της μη δράσης. Τέλος, προκειμένου να μετριαστούν οι ζημίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι αναγκαίο να ασκηθεί και πολιτική προσαρμογής, η οποία προβλέπεται από το Σενάριο Προσαρμογής. Σ’ αυτήν την περίπτωση, το ΑΕΠ της Ελλάδος θα παρουσιάσει μείωση κατά 2,3% και 3,7% τα έτη 2050 και 2100, αντίστοιχα, και το κόστος προσαρμογής εκτιμάται ίσο με €67 δισεκατομ- μύρια. Ωστόσο, όπως αναλύεται στα οικεία τμήματα της Έκθεσης, τα μέτρα προσαρμογής δεν εξαλείφουν το σύνολο των ζημιών λόγω της κλιματικής αλλαγής, απλώς τις περιορίζουν. Το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία από τις εναπομένουσες ζημίες λόγω της κλιματικής αλλαγής εκτιμήθηκε ίσο με €510 δισεκ. (σταθερές τιμές του 2008), σωρευτικά μέχρι το 2100. Το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία βάσει του Σεναρίου Προσαρμογής είναι το άθροισμα του κόστους που συνεπάγονται για την οικονομία τα μέτρα προσαρμογής και του κόστους που οφείλεται στις (περιορισμένες) ζημίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, το συνολικό κόστος του Σεναρίου Προσαρμογής εκτιμήθηκε ίσο με €577 δισεκ. (σταθερές τιμές του 2008), σωρευτικά μέχρι το 2100. »

Ευδαίμων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s